Landstinget

Väntetider ska kortas

Landstinget i Gävleborg har förbättrat sig på strokesjukvård och minskat sina läkemedelskostnader – men har fortsatta problem på med tillgänglighet och väntetider. Det visar en kvalitetsundersökning inom hälso- och sjukvården som landstinget presenterade på måndagen.

På måndagen presenterades den undersökning som Sveriges kommuner och Landsting och Socialstyrelsen gjort rörande kvaliteten på sjukvården i landet under 2007.

Rapporten är på över 200 sidor och proppfylld med statistik och jämförelser.

”Det går åt rätt håll”
Landstingsdirektör Svante Lönnbark tycker att de tre undersökningar som gjorts visar att utvecklingen generellt går åt rätt håll vad gäller kvaliteten på vården.
– Hjärtsjukvården har utvecklats positivt, säger han.

Strokevården var en av de pusselbitar som landstinget i Gävleborg kritiserades för i den första rapporten 2006 och sen dess har ett särskilt projekt inletts på sjukhuset i Hudiksvall. Och läkaren Mirjam Nahum kan bekräfta att det gjort resultat.

– Det går åt rätt håll, vi kan erbjuda bättre vård åt patienterna.
Dålig tillgänglighet
När det gäller tillgänglighet och väntetider har emellertid Landstinget fortsatta problem.
-Tillgängligheten är inte vår starkaste gren, men nu ska vi sätta in resurser för att korta köerna med minst 50 procent inom specialistvården de kommande två åren, säger Svate Lönnbark.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".