1 av 2
Vd Daniel Öbrink. foto: Anders Ekholm
2 av 2
Foto: Anders Ekholm
Gävle

19-årig Gävlebo tjänar pengar på trimsatser

Ett av de företag som säljer flest trimsatser till mopeder i Sverige finns i Gävle. Företaget heter StarTuning och har en omsättning på elva miljoner kronor per år.

Omsättningen för trimsatser till moped uppgår till 2 miljoner kronor årligen i företaget Star Tuning. De resterande nio miljoner rör stylingprodukter till mopeder.
Företaget StarTuning har en vinst på 800.000 kronor per år.

Företaget finns i Gävle, men även som en internetsajt och dess vd nittionårige Daniel Öbrink har inga skrupler över att de flesta mopedburna tonåpringar köper trimmsatser av honom.

- Det är deras ansvar, säger han.

Att köpa eller sälja trimsatser till mopeder är inget brott. Man får köra racing i inhängnade områden. Men det är ytterst få som köper trimsatser i sådana syften. Enligt uppgifter kör åttio procent av alla mopedburna ungdomar trimmat.
- En trimsats kostar mellan 3 000 och 15 000 kronor. Men det fins de som köper ännu dyrare grejer, säger Daniel Öbrink till SR Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista