Akuten måste byggas ut.
Gävle

Akuten i Gävle för trång

Akutmottagningen i Gävle måste byggas ut om den ska kunna möta den allt stridare strömmen av patienter som väntas de närmaste åren. Jämfört med hela förra året har hittills i år antalet besök på akuten ökat med 2500 patienter.

Varje dag kommer det in i snitt 90 personer till akuten i Gävle. Av dessa är ett bara ett fåtal så kallade traumapatienter som har ett livshotande tillstånd.

Äldre dominerar
De flesta som kommer in är alltså inte i behov av detta slags renodlade akutvård utan tvingas ofta vänta i flera timmar. Det gäller särskilt äldre patienter, en patientgrupp som väntas öka de närmaste åren.

För att komma tillrätta med problemet har akuten därför startat Projekt ”Den äldre människan”, som går ut på att förbättra vården för just de äldre. Det ska man göra genom att förbättra samarbetet mellan primärvården, kommunerna och specialistsjukvården.

Utbyggnad krävs
Men den här satsningen kommer inte att räcka utan i framtiden måste ändå akuten i Gävle byggas ut. Sådana planer finns redan säger akutmottagningens verksamhetschef Peter Berg.

– De första ombyggnationerna skulle kunna starta redan till våren. Vi väntar bara på klartecken från politiskt håll, säger han.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista