Ovanåker

Få kvinnor på mötesplats för missbrukare

Det är svårt att nå de kvinnliga missbrukarna i Ovanåkers kommun. I april i fjol öppnades Vändplatsen i Edsbyn men det är mest manliga missbrukare som letat sig dit. Därför har Kajsa Adolfsson dragit igång en uppsökande verksamhet för att även nå kvinnorna.

– Vi har startat en kvinnogrupp tillsammans med cafécentrum och jag och Eva ska träffa kvinnorna där. Vi skulle gärna hitta en lokal bara för kvinnorna där vi kunde träffas ibland, säger Kajsa Adolfsson som är projektanställd på Vändplatsen.

Vändplatsen i Edsbyn startades i april förra året och det är mest män som besöker mötesplatsen. För dem har verksamheten betytt mycket och de allra flesta har blivit nyktra.

Det är få kvinnor som vågar besöka Vändplatsen, något som Kajsa Adolfsson tycker är tråkigt för hon tror att det finns ett behov även för kvinnliga missbrukare att få träffa andra i samma situation.

– Att få komma och känna att det finns fler som har de problem som de har och att det inte ska vara något att skämmas för.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".