Tomas Gavlén, projektledare för Cityfesten. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Gävle

Cityfesten klarade inte poliskostnaderna

Cityfesten i Gävle läggs ned. Orsaken är dels dyra poliskostnader, dels att kommunen istället satsar på en Skeppsfestival. Cityfestens projektledare Tomas Gavlén tror inte att det blir någon mer Cityfest i den form som den haft hittills. 

– Kanske att man skulle ha haft mer förståelse för oss. Vi har ju velat söka ett samarbete under många år men har inte lyckats komma dit, svarar Tomas Gavlén på frågan om Cityfesten känner sig motarbetade av kommunledningen i Gävle.

För höga poliskostnader
På onsdagen meddelade Gävle Event på sin hemsida att Gävles Cityfest 2009 ställs in. Gävle Event som driver Cityfesten med Folkets Hus som arrangörer har helt enkelt ingen möjlighet att betala de poliskostnader som tillkommit det senaste året på minst 600 000 kronor.

Från kommunledningen sida har man aviserat att man hellre satsar pengar på ett evenemang som går mer i linje med Gävles nya varumärkesbyggande satsning som en hamn- och sjöstad. Det vill säga den nya Skeppsfestivalen som kommunen satsar 1,9 miljoner på inför nästa år.

”Väldigt mycket pengar”
Cityfesten har förutom gratis mark och elektricitet fått kommunala bidrag på 100 000 kronor de senaste åren.

– 1,9 miljoner är väldigt mycket pengar men jag välkomnar en ny aktivitet i Gävle.

Blir det någon ny cityfest i Gävle?

– Nej jag tror personligen inte det, åtminstone inte i den här formen. Det beror på tillståndsgivare och om det är någon som är tuff och modig nog att gå in i det här. Det är ett risktagande.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista