Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Gävleborg

Foderpriset ökar - ridlektionerna blir dyrare

Priset på djurfoder har skjutit i höjden. Enligt jordbruksverketsstatistik har foderpriserna generellt ökat med 22% från 2006 till 2007. Vissa enskilda fodersorter till hästar har ökat ännu mer och det är något som drabbat ridskolorna och ridsporten hårt.

Hofors Ridsällskap har till exempel fått ökade foderkostnader med 350 kronor per häst och månad. Och därför har man tvingats höja priserna på ridlektioner med 30 kronor.  

Nu kostar den billigaste lektionen 100 kr och den dyraste 165 kr.  

– Vi använder havre och ett pelleterat foder till hästarna. Priset på det pelleterade fodret har gått upp med över 100 procent på ett och ett halvt år, säger ridskolechefen Annki Andersén.  

På ridskolan som Hofors Ridsällskap driver står nio ponnyer och nio stora hästar. Det senaste året har foderkostnaden ökat med ungefär 350 kr per häst och månad - alltså 6300 kr i månaden totalt.  

Och enligt jordbruksverket har priset på djurfoder generellt ökar med 22 % från 2006 till 2007.  

För att klara ökningen har Hofors Ridsällskap tvingats höja lektionspriserna med 30 kr. – Det kan bli kännbart för vissa och det känns tråkigt, säger Annki Andersén om höjningen som hon menar var nödvändig.
Riskerar att tappa elever  

Det finns inte finns så mycket mer att spara in på ridskolan menar hon. Organisationen är redan slimmad och mycket sköts ideellt. Tvingas man fortsätta höja lektionspriserna riskerar Hofors Ridsällskap att tappa elever.  

– Det är ju dyrt redan nu så det är ju jättetråkigt om folk inte har råd att fortsätta, säger Annki Andersén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".