1 av 3
Hopptornet är åtta meter högt. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 3
Daniel Rytter och Andreas Thavelin. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
3 av 3
Foto: Andreas Thavelin
Gävle

Länets största cykeldirt står klar

I helgen kommer länets största hoppbana för cykel invigas i Valbo utanför Gävle. Hoppbacken är cirka åtta meter hög och hoppen består av jättelika jordhögar. Hela anläggningen upptar en yta på 1 200 kvadratmeter.

Det 20-åringarna Daniel Rytter och Andreas Thavelin som har byggt och finansierat cykeldirten som de har döpt till Flyzone.

– Vi hoppas folk kommer hit och hoppar, säger de.

Tog tre månader att bygga 
I tre månader så har Daniel och Andreas kämpat med att få klar cykeldirten i Valbo. De har inte ansökt om en enda krona från Gävle kommun utan bestämt sig för att bygga den helt själv.

– Några brädlappar från Sandvik och en grävmaskin har vi fått lånat. 

Det blev inget problem med bygglovet - men nu är det säkerhetsfrågorna som måste lösas eftersom det ska vara fritt för alla cykelentusiaster att prova hoppbanan även när upphovsmakarna inte är där.

– Det är en sak vi måste lösa.

Cykeleliten inbjuden
På lördag blir det alltså invigning av cykeldirten Flyzone som ligger mellan ladugårdar och häststallar i Östanbäck i Valbo området utanför Gävle och lördagen till ära så har man bjudit in det svenska cykeldirtelitgänget att prova banan.

– De var imponerade över vårt bygge.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista