1 av 2
Jean-Marie Gustave Le Clézio - nybliven nobelpristagare
2 av 2
Trängsel vid den berömda dörren klockan 13 på torsdagen
Älvkarleby

Nobelpristagaren till Älvkarleby

Årets nobelpris i litteratur går till fransmannen Jean-Marie Gustave Le Clézio. Och han ska faktiskt komma till Älvkarleby i slutet av oktober. Nobelprisvinnaren tilldelades nämligen Stig Dagerman-priset i år, och det delas ut i Älvkarleby den 25:e oktober.

Jean-Marie Gustave Le Clézio är född 1940 i Nice, Frankrike.

Romanförfattaren Jean-Marie Gustave Le Clézio väckte stor uppmärksamhet med sin debutroman Le procès-verbal, på svenska Rapport om Adam, som kom 1963. Boken inledde en svit av krisskildringar som bland annat innefattar novellsamlingarna Febern och Syndafloden (1966 respektive 1968). I dem pekar han ut ”förvirringen och rädslan i de stora västerländska städerna”, skriver akademien.

Bland hans övriga verk märks bland andra romanerna Terra amata, Flykternas bok samt Kriget. Men det slutgiltiga genombrottet kom 1980 med romanen Öken, för vilken Le Clézio prisbelönades av den Franska akademien.

Öken ”innehåller storslagna bilder av en förlorad kultur i den nordafrikanska öknen, som kontrasterar mot en skildring av Europa sett med de oönskade invandrarnas ögon”, skriver Svenska akademien.

Så sent som förra året kom Le Clézio ut med Ballaciner, en djupt personlig essä om filmkonstens historia och filmens betydelse i författarens eget liv. Hans senaste verk, Ritournelle de la faim, har kommit i dagarna.

Le Clézio har också skrivit flera barn- och ungdomsböcker, bland dem Lullaby (1980) och Balaabilou (1985).

Har bott på många ställen
Jean-Marie Gustave Le Clézio flyttade som barn till Nigeria och återvände först i tioårsåldern till Frankrike. Han växte upp med två språk, franska och engelska.

Han studerade engelska i Bristol och i London och doktorerade senare på ett arbete om Mexikos tidiga historia vid universitetet i Perpignan.

Han har undervisat vid universitet i bland annat Bangkok, Mexiko City, Boston, Austin och Albuquerque.

15 böcker på svenska
Le Clézio har givit ut ett 40-tal verk på franska, av dem finns omkring 15 översatta till svenska.

Enligt akademiens sammanfattning har Le Clézios år i Mexiko och Centralamerika i början av 1970-talet haft en avgörande betydelse för författarskapet. Han sökte sig bort från de stora städerna för att finna en ny andlig verklighet i kontakten med indianerna.

Tyngdpunkten i hans författarskap har, enligt akademien, allt mer förskjutits i riktning mot utforskandet av barndomens värld och den egna släktens historia.

Sedan 1990 bor Le Clézio och hans hustru omväxlande i Albuquerque i USA, ön Mauritius samt Nice, Frankrike.

Kommer till Älvkarleby
Tidigare i år belönades Le Clézio med Stig Dagerman-priset - ett pris som delas ut på Laxön i Älvkarleby den 25:e oktober, en plats där Stig Dagerman föddes 1923.

Och till Sveriges Radios Kulturnytt bekräftar han att han kommer att närvara vid prisutdelningen i Älvkarleby.

Han bekräftar även att han kommer till Stockholm och Nobelprisutdelningen i december.

Även en tidigare pristagare, Elfriede Jelinek, belönades under samma år, 2004, med de båda priserna.

Källa:TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista