Som man frågar får man svar

Enligt en Temoundersökning som fackförbundet Kommunal låtit göra stödjer nu 82 procent av svenska folket den pågående strejken. Men opinionen är i själva verket splittrad - det framgår av en motsvarande undersökning som motparten i konflikten samtidigt lägger fram.
Arbetsgivarparterna i strejken - Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet - har nämligen istället anlitat Gallup och låter lika trovärdigt hävda att 91 procent av befolkningen är emot Kommunals krav om de innebär nedskärningar inom vård, skola och omsorg. På samma sätt kan Kommunal med stöd av Temo visa att 97 procent av de tillfrågade tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att kommunals medlemmar får höjda löner inom vård och omsorg. Men arbetsgivarparten kan alltså med Gallups lika starka statistiska stöd hävda att 70 procent är emot avgiftshöjningar inom samma områden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".