1 av 2
Kungsbergets styrelseordförande Mikael Rundblom och driftsansvarige Stefan Alanärä räds inte storsatsningen. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Kungsberget i höstskrud.
Kungsberget

Satsar halv miljard i boende

Finanskrascher och växthuseffekter är uppenbarligen inget som biter på Kungsbergsbolaget, som driver skidanläggningen i Sandvikens kommun. Nu ska en halv miljard kronor satsas på skidanläggningen i Kungsberget de kommande fem åren.

Styrelseordförande för Kungsberget Mikael Rundblom är fylld av optimism:

– Vi har gjort samma resa i Branäs och det har gått lätt. Det finns ett intresse, vi är säkra på att det här ska lyckas.

Optimist 
Ägarna till Kungsberget driver också skidanläggningen i Branäs i norra Värmland och där påbörjades en liknande satsning för fem år sen som fallit väl ut. Det är därför Kungsbergsbolagets styrelseordförande Mikael Rundblom vågar vara så optimistisk.

Konstsnö räddningen
Både Branäs och Kungsberget ligger långt söderut på skidkartan, men teknikutvecklingen när det gäller konstsnö har just nu kopplat ett stadigt krysstag på sin motståndare växthuseffekten. Och Kungsberget möter vintern starkt rustade.

– Vi har byggt ut snösystemet varje år och vi behöver bara några få kölddygn så sprutar vi upp hela berget med snö.

Blir skidort
För den halva miljard som satsas de kommande fem åren ska Kungsberget bli en skidort. Ett omfattande nät av stugor och lägenhetsboenden ska byggas och sedan säljas i den takt det finns efterfrågan på marknaden. Sammanlagt blir det 2 500 bäddar.

– Vi kommer själva äga en del, en del ägs av fastighetsförvaltare men den största andelen ägs av privatpersoner.

En halv miljard, det är hisnande mycket pengar. Vad ser du för risker?

– Jag ser inga större risker eftersom vi kommer att bygga successivt allteftersom vi säljer hus till enskilda personer.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista