Gävleborg

Barnpsyk tvingas till neddragningar

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, tvingas göra neddragningar på runt 10 miljoner kronor under nästa år. Samtidigt har antalet barn som söker till BUP ökat kraftigt under 2008 jämfört med året före.

Barn- och ungdomspsykiatrin tog under förra året emot 1700 barn som sökt vård för att de haft psykiska problem. Och under det här året väntas den siffran öka. Enligt Helena Björkman beror det främst på att barnkullarna mellan 13 och 17 år ökat.

Måste spara många miljoner
Under hösten har Landstinget konstaterat att intäkterna är lägre än kostnaderna för vården, vilket bland annat drabbar barn- och ungdomspsykiatrin som till nästa år tvingas göra besparingar.

– Det här innebär att vi får mindre pengar än vad vi har i dag, säger Helena Björkman.  

Exakt hur mycket pengar det handlar om vill Helena Björkman inte säga men hon bekräftar att det kan rör sig om upp till 10 milijoner kronor:

– Där omkring, men vi vet inte i dag eftersom vi inte har beslutat om någon budget än och vi vet inte heller vilka kostnader vi har på respektive enhet under nästa år.

Oro bland personalen
Under 2008 har Barn- och ungdomspsykiatrin en budget på 72,5 miljon kronor och runt 120 anställda. Och enligt Helena Björkman är personalen informerad om de planerade neddragningarna:

– Det klart att det alltid väcker funderingar och oro och man undrar hur det här kommer att slå.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista