Blir det ökad konkurrens på järnvägarna i framtiden? Foto: Scanpix
Gävleborg

SJ:s monopol försvinner?

SJ:s monopol ska bort. Det föreslår järnvägsutredningen i den utredning som lämnades in till infrastrukturminister Åsa Torstensson på fredagen. Det skulle innebära att SJ får konkurrens på alla sträckor i Sverige.

Beskedet välkomnas av såväl resenärer som SJ där Ulf Wallin är presschef:

– Vi tycker att det finns stora möjligheter och vi ser fram emot en avreglering av järnvägen med fri konkurrens. Vi tror också att det blir bättre för resenärerna.

Enligt det nya förslaget så ska det råda fri konkurrens på alla sträckor i Sverige. Hans Backman, folkpartistisk riksdagsledamot, har engagerat sig i frågan om pendling mellan Gävle och Stockholm och han välkomnar utredningen:

– Det känns positivt att man kan se att politiska beslut kan påverkas.

Även resenärer som Sveriges Radio Gävleborg talat med är positiva till att SJ nu får konkurrens, även om många undrar hur det hela ska samordnas.

Men det finns problem som måste samordnas. Ett exempel är biljettförsäljningen.

X-trafik har i nuläget en överenskommelse med SJ angående utrymmet på ostkustbanan och norra stambanan mellan Ljusdal och Gävle. Tillförordnade VD:n på X-trafik Lars Björling:

– Det är begränsat utrymme på spåren, det blir också en nöt att knäcka i framtiden. Inte minst på Ostkustbanan där det är fullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista