1 av 2
Gävlepolitiker seglade till Almedalen i somras för att lansera Gävle som Kulturhuvudstad 2014. Foto: Mikael Dunker
2 av 2
Jimmy Nordin. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
Gävle

Hemsideprotest mot Kulturhuvudstad

För ett par veckor sen offentliggjordes det att Gävle kommun kommer satsa 100 miljoner kronor om de blir Kulturhuvudstad 2014. Det här har fått två Gävlebor att reagera genom att starta en protestlista på internet. Och på mindre än tre dygn har över 700 personer skrivit på hemsideprotesten.

– Vi har lessnat helt enkelt och till slut rinner det över, säger Jimmy Nordin en av initiativtagare till hemsidan Gavleprotest

Sedan i torsdags har över 700 personer gått in på Jimmy Nordins hemsida Gavleprotest och registrerat sig som motståndare till Gävles kandidatur som kulturhuvudstad 2014.

Ansökan ska godkännas
Den 20 oktober är det kommunfullmäktige-mötet i Gävle och då kommer politikerna fatta beslut om de ställer sig bakom den 288-sidor långa ansökan. Och i den ingår bland annat att Gävle kommun satsar 100 miljoner kronor i projektet.

Men om Jimmy Nordin, och alla andra som skrivit på protestlistan får bestämma ska ansökan läggas ner:

– Målet är ju att det ska läggas ner och att pengarna ska satsas på något annat som vård, skola och omsorg. Det borde ju gå långt före det här.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista