1 av 2
Ett tryckeri. Foto: Johan Gunséus SCANPIX
2 av 2
Jan Cahling. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Gävleborg

Mittmedias nya tryckeri hamnar i Sundsvall

Mittmedias nya jätte tryckeri som kommer att bli ett av Sveriges modernaste tryckeri kommer inte att byggas i Valbo utanför Gävle utan vid Sundsvalls tidnings tryckeri i Birsta norr om Sundsvall. Det beslutade styrelsen för Mittmedia i torsdags kväll.

Minst 150 miljoner kronor kommer det nya tryckeriet att kosta meddelar Mittmedias koncernchef och vd Jan Cahling till Radio Gävleborg.  

Tryckeriet planerades från början planerad till att byggas i Valbo men nu effektiviserar istället Mittmedia tidningstryckeriet i Birsta utanför Sundsvall samt bygger en ny tryckerihall bredvid. 

Miljöhänsyn ändrade planerna 

Tidigare var det tänkt att det nya tryckeriet skulle trycka alla av Mittmedias tidningar och sedan per bil distribueras ut till hushållen.
 – Men den nya miljöpolicyn hindrar den planeringen, säger vd Jan Cahling till SR Gävleborg.  

Hälsingetidningarna ska nu tryckas i Hudiksvall och Gävletidningarna i Gävle.


Färre tryckerier
Mittmedia-koncernen har tryckerier på sex orter i dag: Sundsvall via Dalarnas Tidningar, Gävletidningar, Hälsingetidningar, Östersundstidningar och Allehanda media i Örnsköldsvik.
_- På sikt minskar antalet tryckeriorter till högst fyra, säger Jan Cahling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista