Kvaliteten på maten en allt viktigare faktor
gävle

Kvalitet på skolmaten allt viktigare

Före årets slut ska Gävle kommun ha bestämt sig för vilket företag som ska få tillaga skolmaten i Gävle från år 2010 och framåt. Och till skillnad från tidigare upphandlingar kommer kvaliteten på maten ha en större betydelse än tidigare. Alla skolor i Sverige ska ju enligt Livsmedelsverket år 2010 uppfylla kravet på 25 procent ekologisk mat.

Inför nästa upphandlingsperiod från år 2010 kommer priset inte i första hand vara avgörande.

I dag är det det internationella miljardföretaget Sodexho som sköter skolmåltiderna i Gävle. Och de gör det till ett pass så lågt pris att få företag kan konkurrera med dem.

Men frågan är nu helt öppen eftersom Gävle kommun nu väger in kvaliteten på maten som en allt viktigare faktor i upphandlingen.

På Sodexho känner man nu av den här nya inriktningen eftersom en affär på 90 miljoner står på spel. Susanne Öberg är enhetschef för Sodexho i Gävle.

Gävle kommun vill inte vänta med kvalitetshöjningen till 2010 då upphandlingen är klar utan vill inom en snar framtid erbjuda alla skolor en utbildad kock som ska göra skollunchen mer attraktiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista