Ljusdal

Protester mot stängning av mottagning

Många Ljusdalsbor är oroliga för neddragningarna i vården i kommunen. Bland annat har Handikapprådet skickat en protest till landstinget mot att specialistmottagningen där ska stänga.

– Man blir hänvisad till Hudiksvall eller Gävle för att träffa specialisten som man vill träffa ofta. Vi pratar dagslånga resor för människor som har många svåra sjukdomar, säger Helena Brink som är ordförande i Ljusdals Handikappråd.

Svårt med bemanningen
Specialistmottagningen i Ljusdal har länge haft svårt att bemanna med läkare. Det har lett till att sjukvården inte kunnat bedrivas effektivt. Därför har Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att lägga ner mottagningen men istället låta primärvården i Ljusdal få mer resurser.

– Teoretiskt har det funnits en specialistmottagning men i praktiken har det inte alls fungerat på det sätt som det var tänkt, säger Tommy Berger, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Långa resor
Istället kommer nu en del patienter i Ljusdal att få träffa sina specialister på hälsocentralen. Men för många innebär det också en försämrad närhet till läkaren och långa resor till Hudiksvall och Gävle. Något som fått Ljusdalsborna att se rött.

– Hela Ljusdals kommun är på fötter i den här frågan. Vi ser att sjukvården och Ljusdalsmodellen är på väg att avlövas utan att vi har fått vara med, säger Helena Brink.

Men Tommy Berger håller inte med. Enligt honom har det funnits öppna diskussioner om de här förändringarna:

– Det har tagits upp i en rad olika sammanhang och det har skrivits om det och så vidare. Jag har iallafall bedömt att det har varit väl känt att vi har haft de här diskussionerna på gång.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista