Söderhamn

Söderhamns kommunchef byts ut

Uppdaterad 17:02
Söderhamns kommun byter ut kommunchefen Anders Pihlgren. Anledningen är att kommunens politiska ledning vill ha en annan typ av ledare. Anders Pihlgren hade själv velat fortsätta.

– Anders Pihlgren har varit en av våra trogna anställda i 14 år och att vara chef i 14 år när tider förändras är inte någon enkel uppgift. Nu har vi nått en punkt då vi har bedömt att vi behöver ha en annan typ av ledarskap för framtiden, säger Eva Tjernström (s), kommunalråd i Söderhamn.

Så ni sparkar Anders?

– Sparkar... Ja man kanske kan säga så.

Anders Philgren själv vill inte ställa upp på en intervju, men han skriver i ett pressmeddelande att han tycker sig ha haft bra och goda relationer med såväl medarbetare som förvaltningschefer, med ledamöterna i kommunstyrelsen och fullmäktige.

Men, skriver Pihlgren, kommunalråden har förklarat för mig att de vill ha en ny kommunchef med en annan profil än den jag har nu när nya utmaningar finns för kommunen. Då finns inget annat för mig än att avgå.

När man arbetar som kommunens högste chefstjänsteman så får man mentalt förbereda sig för sådana här situationer. Har man olika åsikter och gör olika vägval, så kan ett sånt här läge uppstå. Trots det så är man oförberedd när situationen dyker upp, skriver Anders Pihlgren i sitt pressmeddelande.

Kommunalrådet Eva Tjernström förklarar vilken profil som ska ersätta Pihlgren:

En lyssnande, kommunikativ person som har förmågan att plocka upp goda idéer bland medarbetarna och använda dem i den interna processen för att vi ska få en bättre kommun.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Madeleine Drake
madeleine.drake@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".