Seth Nilsson med hörapparat.
gävleborg

Sämst på avancerade hörapparater

Gävleborg är sämst i landet på att köpa in avancerade hörapparater, visar en rapport från Hörselskadades riksförbund, HRF. ”Det blir tydligen bara sämre och sämre”, säger Seth Nilsson på HRF om situationen för de hörselskadade i Gävleborg.

– Det verkar ju underligt att vi är sämst även inom det området när vi är sämst redan när det gäller kostnaden för att prova ut en hörapparat, säger Seth Nilsson på HRF i Gävle.

Förutom långa väntetider tar också Landstinget Gävleborg ut en avgift på 1 500 kronor för de som ska prova ut en hörapparat och även det är alltså dyrast i landet.

Inget högkostnadsskydd
Landstingets dåliga ekonomi slår hårt mot de hörselskadade eftersom kostnaden för en hörapparat nu helt får betalas av patienten. Hörapparaten kan alltså inte räknas in under högkostnadsgränsen på 900 kronor.

Tidigare kunde man få hjälp av landstinget med hjälpmedelsutrustning upp till 3 000 kronor. Men nu får samtliga patienter betala 1 500 kronor.

– Vi stod inför valet att höja en del avgifter eller att ta bort en del verksamheter och då valde vi den här avvägningen, säger landstingsrådet Tommy Berger (s).

Seth Nilsson är av en annan uppfattning:

– Har man inte 1 500 kronor får man vara utan hörapparat och då får man hålla sig i sin isolering. Om man har en väldigt stark nedsatt hörsel så att man inte hör något har jag ingen möjlighet att vara med i den allmänna kommunikationen.

Få avancerade hörapparater
Av de hörapparater som Landstinget Gävleborg köper in är endast fyra procent av typen avancerade, vilket ger en bottenplacering i landet. Det ska exempelvis jämföras med Skåne där var tredje inköpt hörapparat är av avancerad typ.

En avancerad hörapparat gör det möjligt att höra bra även i bullriga miljöer och Seth Nilsson tycker att situationen blir att tuffare för hörselskadade i Gävleborg:

– Det tycker jag genom att det tydligen bara blir sämre och sämre.

HRF:s förbundsordförande Jan-Peter Strömgren säger till Radio Gävleborg att man överväger att vidta rättsliga åtgärder för att klarlägga om landstinget har rätt att kringgå högkostnadsskyddet, men än är ingen anmälan gjord.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista