Lotta Wennlund, tillförordnad utbildnings- och kulturchef. Foto: Maria Sundell SR Gävleborg
Ockelbo

Perslundaskolan kan få göra egen mat

Det pågår något av en skolmatsrevolution i Ockelbo. Nu planerar kommunen att Perslundaskolans mat ska lagas från grunden i skolans eget kök, istället för att som idag tas från centralköket.

Redan idag äter Ockelbos elever den dyraste skolmaten i länet. Dessutom medverkar Perslundaskolan i skolmatsserien Matakuten.

Och nu är det dags att ta ytterligare ett steg. Skolköket på Perslundaskolan där man idag bara värmer maten från Centralköket ska byggas om, och under en försöksperiod på två år ska maten lagas från grunden av riktiga råvaror.

– Vi ska se om det kan innebära bättre kvalitet och om vi kan bli mer kostnadseffektiva. Kan det bli så att elevernas medvetandegrad om mat och kost ökar och kan deras upplevelse av hur skolmåltiden fungerar bli bättre? Det är sådant vi vill titta närmare på, säger Lotta Wennlund, tillförordnad utbildnings och kulturchef i Ockelbo med ansvar för kostfrågor.

2007 gjordes en kostutredning i Ockelbo där det lyftes fram en rad alternativ till förändringar inom tillagning. Inget beslut togs då, men det försök som nu planeras är ett led i utredningen. Dessutom har intresset för skolmaten ökat, inte minst på grund av Perslundaskolans medverkan i Matakuten.

Men försöket är inte gratis.

– Det krävs investeringar på drygt 300 000 kronor. Politikerna beslutar om detta förhoppningsvis under oktober, så vi får se hur de ställer sig till förslaget, säger Lotta Wennlund.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista