Katja måste leva på bidrag efter en rockkonsert. Foto Christian Höijer SR Gävleborg
Gävleborg

Hörselskadade kvinnor utanför arbetsmarknaden

En av fyra kvinnor med hörselskador har förtidspension. Det visar en rapport som Hörselskadades riksförbund, HRF, nyligen presenterat. Katja Eklund från Gävle är en av många hörselskadade som mot sin vilja tvingas leva på samhället. Hennes liv tog en radikal vändning i samband med musikkonsert 2002. Dagen efter gick det upp för henne att hon drabbats av tinnitus.

Katja Eklund var mammaledig från sitt chefsjobb inom handikappomsorgen den där olycksaliga julikvällen 2002. Det var då hon fick tinnitus efter en konsert med rockikonen Joakim Thåström på Estraden i Gävle.

Efter mammaledigheten tvingades hon snabbt ge upp sitt jobb och idag går hon hemma med sjukersättning. Hon vill jobba, men kan inte.

Långa väntetider
Och Katja är kritisk till hörselvården. För personer som drabbas av akuta hörselskador är det oerhört svårt att vänta i upp till 90 dagar som vårdgarantin föreskriver. I vissa fall är väntetiderna upp till två år.

Landstingsrådet Tommy Berger säger att hörselvården fungerar i Hälsingland, men i Gävle och Sandviken är det sämre ställt.

Folkhälsoproblem
Hörselskador har blivit ett folkhälsoproblem. Över en miljon svenskar hör dåligt, men bara 600 000 av dem har kontakt med sjukvården Det visar en rapport från Hörselskadades riksförbund, HRF.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".