Söderhamn

Micke fick falskt dödsbesked av UD

Att få beskedet att en nära anhörig dött är nog bland det värsta man kan få höra. Men att få det via en myndighet och att det sen visar sig vara falskt är obegripligt. Det tycker Micke Uppman i Söderhamn. ”Då blev man förbannad. Så här får det inte gå till”.

Micke Uppman och hans familj var på väg till Östersund när de blev uppringda av polisen. Via telefon i bilen fick han veta att hans 66-åriga pappa hade dött på ett sjukhus i Thailand.

– Det blev kaos i bilen i stort sett, säger Micke Uppman.

Micke Uppman ringde sin bror och sedan var telefonkedjan till resten av släkten i full gång. De var också i kontakt med försäkringsbolaget och hela hemtransporten var färdigplanerad.

Men brodern Pär tycker det hela verkar konstigt eftersom han tidigare samma dag pratat med pappan som ligger på sjukhus för vård av en lunginflammation.

Han ringer pappans kompis i Thailand som då rusar till sjukhuset och konstaterar att pappan ligger där livs levande.

Hur det kunde bli så fel har inte Micke Uppman fått något bra svar på.

– Mänskliga faktorn säger de på UD. De kryssade väl i fel rutor, inte vet jag. Jag har inte fått någon ursäkt heller.

Nu överväger Micke Uppman att polisanmäla UD.

– Det handlar om att få en rätsida på det, hur en sådan här sak kan uppkomma. Och så måste de kanske se över sina rutiner, för det kanske inte är första gången som som det här har drabbat någon.

Cecilia Julin, chef på Press-, informations- och kommunikationsenheten på UD, säger att det var en tjänsteman som läste fel på den information som kom in från försäkringsbolaget och som gav ett felaktigt uppdrag till polisen i Gävle.

Cecilia Julin hävdar också att en ursäkt har framförts till familjen. Hon beklagar att det blivit fel och säger att det inte får hända igen.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista