Hudiksvall

Fängelse för påtvingat samlag

Filmkvällen i tv-soffan slutade med att en 27-årig man tvingade till sig ett samlag med en 15-årig flicka. På onsdagen dömdes mannen till två års fängelse för våldtäkt.

Mannen, som kommer från norra Hälsingland, har medgivit att det skett sexuella aktiviteter i soffan och hävdade att flickan varit med på det och att det inte fanns något våld med i bilden. Mannen förnekade i rättegången att han haft samlag med flickan.

Flickan hävdade vid rättegången i Hudiksvalls tingsrätt att mannen hållit fast henne och tvingat till sig ett samlag och att han även fört in en eller flera fingrar i hennes slida.

Hudiksvalls tingsrätt konstaterar i sin dom att vid de undersökningar som flickan genomgått har sperma påträffats i hennes vagina med ett DNA som överensstämmer med mannens. Det bevisar att ett samlag skett och tingsrätten finner därmed att mannens version inte är trovärdig.

Tingsrätten anser att det är styrkt att mannen tilltvingat sig ett samlag och genomfört sexuella handlingar som är jämförlig med samlag och därför döms han för våldtäkt.

Mannen friades dock från åtal för sexuellt utnyttjande av underårig för samlag som han haft med flickan ett år tidigare, då hon var under 15 år. Tingsrätten anser att det inte gått att bevisa att mannen kände till att flickan var under 15 år.

Mannen döms att betala 85 000 kronor i skadestånd till den kränkta tonåringen.

SR Gävleborg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista