Gävleborg

Skattehöjning och neddragningar väntar

Nästa år höjs landstingsskatten med 20 öre. Det föreslår de styrande partierna med socialdemokraterna i spetsen. Dessutom väntar neddragningar på ytterligare 150 miljoner kronor om kostnaderna för sjukvården ska gå ihop under de närmaste åren.

För tre år sedan höjde Landstinget skatten med 32 öre. Då sa man att det var en tillfällig lösning men nu blir det alltså ytterligare en skattehöjning, den här gången på 20 öre.

Främsta orsaken till det är enligt det socialdemokratiska landstingsrådet Ann-Margret Knapp att när allt fler blir arbetslösa så minskar intäkterna till sjukvården, vilket leder till skattehöjningar.

– Det som är oroande nu är att prognoserna ändras nästan dag för dag. Vi är inte opåverkade av vad som har hänt ute på börsen när det gäller vår finans till exempel, säger Ann-Margret Knapp.

Det centerpartistiska landstingsrådet Björn Brink är kritisk till att det inte finns någon långsiktighet i skattehöjningarna.

– Vi har varit med om det förr. Man säger att man ska spara och höja skatterna, och så går det bara ett par år så ska man höja igen och så vidare. Det är en negativ spiral som vi är inne i, säger Björn Brink.

Förutom en skattehöjning väntar nu också ytterligare neddragningar inom sjukvården. 150 miljoner kronor måste sparas under nästa år. Exakt hur det ska gå till och vad man ska dra ner på vill Ann-Margret Knapp i nuläget inte svara på.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".