Sjuksköterskorna Lotta Forsblom och Yvonne Bergström. Foto: Tomas Forsman SR Gävleborg
Gävleborg

Tioprocentigt lönelyft för sjuksköterskorna i länet

Vårdförbundet och Landstinget Gävleborg har kommit överens om sjuksköterskornas löner för de närmaste två åren. Det innebär bland annat att den garanterade löneökningen blir 10 procent och det är 3 procentenheter mer än i det centrala avtalet.

Den nya lönen gäller från den 1:a november, men tidigast i februari nästa år kan de landstingsanställda räkna med att få en tjockare plånbok.

Det är 2400 anställda inom landstinget gävleborg som får den här högre lönen, och det innebär en kostnadsökning på nästan 100 miljoner kronor per år för landstinget - varav det lokala avtalet kostar 30 miljoner.

Finansieringen av den högre lönen är ett problem, erkänner landstingsrådet Ann-Margret Knapp, och det är nu stor risk att landstinget måste skära ner personalstyrkan för att få ekonomin att gå ihop.

Men det gillar inte sjuksköterskan Lotta Forsblom:

- När kommunal eller Läkarförbundet ska ha mer lön så hör man inga diskussioner om att det ska sägas upp folk, men när vi ska ha högre lön då måste man sparka folk. Det är ju inte vårt bekymmer om pengarna inte räcker till, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista