Gävleborg

Många saknar eget sparande

Var femte Gävleborgare saknar eget sparande och har vare sig sparkonto, fondsparande eller pensionssparande. Det visar en undersökning som ett försäkringsbolag låtit göra. ”Dels kan man spara på lång sikt till sin pension, men jag tycker också att man ska spara mer kortsiktigt”, säger Arne Andersson, rådgivare på den ideella föreningen Familjeslanten.

Var femte Gävleborgare över 18 år sparar inte i något form av sparande, vare sig i sparkonto, fondsparande eller pensionssparande.

Det trots att 93 procent uppger att man har pengar kvar på lönekontot dagen innan löning.

Arne Andersson, som ofta möter personer med svag ekonomi i sitt arbete, menar att man utan en buffert ofta blir utelämnad till dyra krediter om någon oförutsedd utgift dyker upp.

Han tycker att nästan alla kan lägga undan någon hundralapp i månaden. Nu kan det vara gynnsamt att börja spara eftersom många banker vill locka nya kunder och höjer därför räntorna.

– Jag tycker att man ska börja på en gång och det viktigaste är ju att pengarna finns kvar när man sparar går något åt skogen så kan man ju ta ut pengarna.

Det kan också vara bra att göra en budget tycker Arne Andersson:

– Försök att fundera igenom hur mycket det går att spara och då är det bra att göra en budget.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista