Sandvik, här med koncernchefen Lars Pettersson, satsar på utbildning. Foto: Janerik Henriksson
Sandviken

Utbildning istället för sparken

Hittills i år har 1720 personer i Gävleborg varslats om uppsägning. Det är 1000 fler än förra året. Men företaget Sandvik – som i somras meddelade att personalstyrkan inom Sandvik Materials Technology måste minska med 700 personer – har gjort en annorlunda satsning.

Istället för uppsägningar har företaget lagt resurser på utbildning av dom anställda. Jonas Wahlén är en av de som satsar på utbildning:

Perfekt lösning
– Jag tycker det är perfekt att folk slipper bli hemskickade och får en chans att utbilda sig till det man vill satsa på i framtiden.

På Sandvik Materials Technology ska personalstyrkan minska med 700 personer till årsskiftet 2009/2010. Men företaget tänker lösa det med att öka kompetens bland de anställda istället för att varsla om uppsägningar.

Hoppas få nya jobb
Den övertaliga personalen ska utbildas för att kunna ta de jobb som blir lediga vid naturliga avgångar, berättar projektledare Anders Gustavsson.

– Man hamnar i en utvecklingsgrupp och där har man chans att utbilda sig både praktiskt och teoretiskt. Vi har stora pensionsavgångar de kommande åren och hoppas fylla de platserna med personer som utbildas.

Tillbaka till skolbänken
De som börjar i utvecklingsgruppen får behålla sin lön under utbildningstiden. Det blir mest praktik ute i verksamheten men också lite tid i skolbänken på Göranssonska skolan – något som Jonas Wahlén har lite blandade känslor inför.

– Tur att det inte är så mycket teori... nejdå, det är helt okej.

Christine Odén
christine.odén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista