Catrina Johansson valde att betala med mynt. Stefan Erixon på tekniska kontoret kunde ändå konstatera att fem av åtta valde kortlösning under de knappa tio minuter han var på plats. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Gävle

Betalkort på kommunal parkering

I framtiden slipper Gävleborna skramla i fickorna efter småmynt på alla kommunägda parkeringar. Från och med fredagen är det nämligen möjligt att betala sin parkering med kort – i efterskott.

Nu satsar också Gävle kommun på att utveckla servicen på sina parkeringsplatser genom att erbjuda betalning med kort som komplement till det gamla myntsystemet som fortfarande finns kvar i maskinerna. Automaten vid den kommunala parkeringen vid Slottstorget är först ut.

Finns på fler platser
Men systemet är inte nytt, de företag som driver parkeringen på Gallerian Nian och vid sjukhuset använder sig redan av systemet som blir allt vanligare:

Kunden Sten Strandberg tycker så här:

– Det är bra, åtminstone när man är på lasarettet och inte vet några tider.

Alla maskiner kompletteras
Stefan Erixon, chef över kommunens parkeringar, säger att det handlar om mindre investeringar att bygga om systemen. På sikt ska samtliga 80 maskiner kompletteras.

– Framförallt att det är användarvänligt och att kunden betalar för exakt den tid de står här, säger Stefan Erixon.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".