1 av 2
Det är oroligt på Högskolan i Gävle. Foto: Anders Ekholm
2 av 2
Läraren Torsten Jonsson.
Gävle

Oro på högskolan

Oron sprider sig nu på Högskolan i Gävle på grund av den dåliga ekonomin. Högskolan i Gävle går nu med 30 miljoner back och minst 10 lärare riskerar att bli av med sitt arbete.

Torsten Jonsson är lärare i datavetenskap på institutionen naturvetenskap, matematik och data. En nstitution som har gått back med 10 miljoner kronor.

– På dataavdelningen har vi redan halverat besättningen och vi börjar bli luttrade. Men visst är det jobbigt, känslan är att det inte är slutänden.

Minskat antal studenter
Färre studenter söker till Högskolan och det innebär mindre statliga anslag.Just nu är det tre lärare som riskerar att bli uppsagda men det kan bli ytterligare tio som kanske måste lämna sina jobb. Det här kommer att påverka Högskolans ambition att ge studenterna den kunskap de behöver.

Torsten Jonsson:
– Varje lärare är en kompetens som försvinner och måste täckas upp, vilket blir ett merarbete för de som är kvar.

Flera påverkas
Inte bara institutionen naturvetenskap, matematik och data har påverkats av den dåliga ekonomin. Också studenterna som läser till hälsopedagoger påverkas.

Natalie Liljekvist kommer från Södertälje och är besviken över att ekonomin negativt har påverkat hälsopedagogutbildning hon valt.

– Vi kommer bland annat att få dela utbildningsansvarig med andra program, vilket betyder att vi inte får lika mycket tid.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista