Maritha Sedvallson är studieorganisatör på Astma- och allergiföreningen i Ovanåker som är rädd för vad som ska hända när familjeläkarjouren inte hålls öppen nattetid. Foto: Agneta Sundberg
Ovanåker

Protester mot minskade öppettider

Riv upp beslutet att minska öppettiderna på familjeläkarjourerna. Det kräver Astma- och allergiföreningen i Ovanåker som är oroliga för vad som händer om exempelvis ett barn drabbas av en svår astmaattack eller allergireaktion en natt.

Maritha Sedvallson är studieorganisatör i Astma- och allergiföreningen:

– Det kommer att få stora konsekvenser för oss. Vi hade inte förstått vad beslutet skulle innebära. Men vi insåg snart att vi skulle behöva åka till Gävle eller Hudik alla vardagskvällar om det händer något.

Spelar det någon roll om ni får åka till Hudiksvall eller Gävle om vården är bra?

– Det gäller också att hinna få bra vård. Sen är det en massa omständigheter kring en allergisk person som får svårare att fungera om den ska åka långt.

Politikerna i landstinget har ju beslutat att det ska bli kortare öppettider på de flesta familjeläkarjourerna i länet från den 15 januari.

Oklart när förändring sker
Däremot är det inte klart än när förändringen börjar gälla på familjeläkarjouren på akuten i Bollnäs.

Men där ska man ska gå från dygnet runt-öppet till mellan 17-23 på vardagar och till mellan 10-23 på helger.

Det är inte heller klart vilka typer av akuta sjukdomar som i fortsättningen ska kunna behandlas där nattetid.

Oroar medlemmar
Det här oroar medlemmarna i astma- och allergiföreningen. Maritha Sedvallson:

– För vår grupp är risken att man väntar för länge hemma. Man kan heller inte lita på att det finns ambulanser i tillräcklig utsträckning. Och det gäller inte bara oss, utan även andra personer med exempelvis bröstsmärtor, yrsel och annat man söker akut hjälp för en vardagkväll.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista