Örjan Ohlström blickar fram mot en ny festival. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
gävle

Gävle Marinfestival - okänd för de flesta

Gävle Marinfestival. Det blir namnet för den stora gratisfest som kommunen bjuder på sedan Gävle Cityfest nu beslutat att lägga ned. Men det är inte många gävlebor som vet något om den nya festivalen konstaterar vår reporter.

Marinfestivalen blir nästa sommars stora nöjesyttring i Gävle nu när Cityfesten beslutat sig för att lägga ned.

Gävle kommun går in med 1,9 miljoner kronor i satsningen där Örjan Ohlström fått jobbet som projektledare. Vi frågade honom varför Gävle satsar på en marinfestival?

-Varför inte? Gävle är en sjöstad och för 3-400 år sedan blomstrade Gävle som en hamnstad och en skeppsbyggarstad med flera skeppsbyggnadsindustrier, säger Örjan Ohlström-

Gävle Marinfestival ingår också i ett större samarbete kring Östersjön som heter Baltic Sail - och som har sitt säte i tyska Rostock. Vid sommarens festligheter där deltog 200 segelfartyg av äldre typ.

Till Gävle väntas drygt tiotalet fartyg komma med briggen Gerda som värdinna. Under de fyra festivaldagarna tror Örjan Ohlström att 100 000 besökare tar del av kulturutbudet längs Gävle strands kajkanter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista