Den här synen får vi inte se mer. Foto: Bodil Bergqvist / Scanpix
ljusdal

Känd miljöpartist lämnar partiet

En av de mest färgstarka politikerna i länet - László Gönczi i Ljusdal - lämnar Miljöpartiet de Gröna efter många år i partiet. ”Skillnaden har blivit för stor mellan min gröna politiska ideologi och partiets politik”, skriver han i ett pressmeddelande. Han är ledamot för miljöpartiet i landstingsfullmäktige, och på kommunnivå sitter han bland annat med i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige i Ljusdal. Han blir nu politisk vilde.

”Många politiskt centrala frågor har fått en förändrad tolkning av partiets ledning och av de senaste kongresserna. Det känns inte bra, helt enkelt.

Som en bland de många avgörande frågorna ser jag medlemsomröstningen om Sveriges utträde ur EU, där jag tillhörde den förlorande sidan”. Så skriver László Gönczi i sitt pressmeddelande.

Till Radio Gävleborg säger han också att hans gröna ideologi står fast, medan partiet har lämnat den gröna ideologin och har blivit allt mer anpassad till regeringssamverkan.

László avser sitta kvar på de förtroendeuppdrag som han har valts till via allmänna val, men i övrigt vet han inte så mycket nu.

Politisk vilde
I praktiken blir han nu en politisk vilde.

- Rent formellt blir jag ju det, men jag tror inte jag är en sådan person som tänker agera vildare än hittills, säger han. 

-Det är rätt jobbigt att ha tagit det här beslutet. Jag har många vänner i partiet, men jag kan ändå inte vara kvar i ett parti som har en annan politik än vad jag står för, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".