Torskfiske i Norge. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Gävleborg

Gott om rödlistade fiskar i länets butiker

Rödlistad fisk, alltså fisk som klassas som utrotningshotad av Världsnaturfonden, är vanligt förekommande i de Svenska butikernas frysdiskar. Till exempel finns torsk i samtliga av de nio butiker som Radio Gävleborg besökt i Gävle och Hudiksvall. Alltså efterlevs inte Världsnaturfondens rekommendationer att inte sälja rödlistad fisk.

I samtliga av de 155 butiker som Sveriges Radio har undersökt över hela Sverige finns rödlistad fisk. Så ser det också ut i de nio butiker som Radio Gävleborg besökt i Gävle och Hudiksvall.

Rödlistad fisk är fisk som världsnaturfonden anser vara hotad av utfiskning. Vanligast förekommande är torsk, tropiska räkor som jumboräkor, scampi och tigerräkor, samt Rödspätta.

– Jag tror inte vi kan ta bort rödspättan helt och hållet som fortfarande är en väldigt vanlig fisk, säger Peter Berglund som äger ICA Kvantum i Hudiksvall.

ICA:s miljöchef, Kerstin Lindvall säger att ICA har en policy som innebär att ICA ska värna om ett långsiktigt hållbart bestånd.

– I våra riktlinjer står det att vi vill värna bestånden som finns och att vi ska handla inom satta kvoter, och sen har vi riktlinjer som våra inköpare måste följa, säger Kerstin Lindvall.

En sån policy har samtliga butiker som Sveriges Radio har pratat med. Axfood, som driver Hemköp och Willys har gått ännu längre och säger att de inte ska ha någon av de arter som listas i världsnaturfondens rödlista.

Men det hindrar inte att vi fortfarande hittar rödlistad fisk i samtliga av butikkedjornas frysdiskar. Det förbryllar Världsnaturfondens fiskexpert Inger Näslund:

– Det blir ju lite märkligt när man säger att man vill verka för det långsiktigt hållbara när man samtidigt erbjuder de här produkterna.

Oskar Pierrou
oskar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".