Jimmy Nordin och Niklas Bornegrim från Gävle lämnade in en protestlista som hade över 3 650 namn. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
Gävle

Delade meningar om kulturhuvudstad

Klockan 16 på måndagen inleddes debatten kring om Gävle kommun ska ansöka om att bli Europas Kulturhuvudstad år 2014. En fråga som det råder delade meningar om, både bland politikerna och allmänheten.

– Jag hoppas att vi på ett bra sätt kan beskriva vad det här egentligen kan innebära för Gävle och lyckas vi med det är jag nöjd, sa kommunalrådet Carina Blank (s) inför debatten.

Men alla håller inte med Carina Blank. Majoriteten av de moderata ledamöterna kommer att rösta nej. En av dem är Björn Franksson:

– Vi har redan ett väldigt fint kulturutbud i Gävle och jag tycker inte att programmet för kulturhuvudstadsåret gör någon märkbar skillnad för det kulturutbudet. Sedan är det 100 miljoner i potten och det är pengar som vi inte har.

Jimmy Nordin och Niklas Bornegrim från Gävle lämnade på måndagsförmiddagen in en protestlista till kommunen med över 3 650 namn på, något som krävs för att det ska kunna bli en folkomröstning om frågan enligt Jimmy Nordin:

– Vi hoppas att de ska lyssna på Gävlebefolkningen, för det är många som vill att man lägger ner det här i Gävle och satsar på andra saker som är betydligt viktigare än att bli kulturhuvudstad.  

Flera kommunfullmäktigeledamöters namn finns med på protestlistan, ett av dem är moderaten Birgitta Bjerkén:

– Jag tycker det är viktigt att markera och stödja de här killarna som verkligen ställer upp och försöker få in den här insamlingslistan. Det är på Gävlebornas mandat jag är vald och de ska jag verka för. Jag vill också ha en folkomröstning om det går igenom.

På måndagseftermiddagen stod det klart att kommunfullmäktige avslår den namnlista om folkomröstning som lämnats in.

Anledningen är att ingen av de som protesterat på webben har skrivit sin signatur, något som krävs om man vill ha en folkomröstning.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".