Foto: Anders Ekholm
Gävle

Kulturhuvudstadsivrarna vann i omröstningen

Efter en fyra timmars lång debatt så beslutade kommunfullmäktige under måndagskvällen att Gävle kommun ska ansöka om att bli Europas kulturhuvudstad år 2014. Siffrorna blev 45 för och 18 emot.

Men vägen dit har kantats av protester - under måndagen så lämnades det in en protestlista till kommunen med över 3800 namn.  

Men Anna-Karin Ferm, som är projektledare för kulturhuvudstadssatsningen som kommer att kosta 100 miljoner kronor, tycker det är bra med debatt.
- Det är bättre att det diskuteras än att det blir helt tyst, säger hon.
100 miljoner kronor avsätter Gävle kommun till sin ansökan att bli Europas kulturhuvudstad år 2014. Pengarna kommer att fördelas under de år som är kvar till 2014.

Men enligt Ann-Karin Ferm är det väl investerade pengar om Gävle vinner eftersom Gävle kommun får en lika stor summa av EU, staten och sponsorer

– Dessutom kommer det att innebära jobb för Gävle kommun och regionen och reklam som kommer att öka besöken hit, resonerar Ann-Karin Ferm.

Det är fyra svenska städer som tävlar om att bli kulturhuvudstad - det är Gävle, Umeå, Lund och Uppsala.

– Om ett år så vet vi, säger Anna-Karin Ferm.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista