Peter Olofsson från Åklagarkammaren i Gävle, Pär Langer, operativ chef för Polismyndigheten i Gävleborgs län, och Cecilia Fant, samordnare på Rikskriminalpolisen. Foto: Christine Odén SR Gävleborg
Gävleborg

Jättelik dopningshärva nystas upp

En mycket stor dopningshärva nystas just nu upp av polis och åklagare i Gävleborg. Det var på tisdagsmorgonen som polisen slog till och hämtade cirka 40 personer runt hela landet till förhör.

Enligt polismyndigheten i Gävleborg handlar det om en av de största dopningsutredningarna hittills i Sverige.

Personerna som togs in av polisen ska förhöras angående köp av dopningspreparat.

Enligt uppgifter till TT finns den misstänkte huvudmannen i härvan i Skåne, men en stor del av försäljningen av preparaten ska ha skett i Stockholmsområdet.

Affärerna ska ha haft anknytning till gym- och kroppsbyggarkretsar och de dopningsmedel som har köpts och sålts ska i huvudsak ha varit steroider, det vill säga hormonpreparat som stimulerar muskeluppbyggnaden.

Sedan tidigare sitter en 51-årig man och hans sambo häktade misstänkta för dopningsbrott.

Polisen såg att det fanns kopplingar till flera platser i Sverige och det beslutades då att samordna med Rikskriminalen och ett tillslag gjordes på tisdag morgon.

– Vi beslagtog dopningspreparat och vapen, säger Pär Langer operativ chef vid polisen i Gävle.

Det här är en av de största dopningshärvorna i Sverige.

– Det beslag och de förhör vi hållit pekar på det, menar Pär Langer.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".