1 av 3
Foto: Scanpix
2 av 3
Klarinetten - snart ett minne blott. Foto: Maria Sundell
3 av 3
6-åriga Sven får prova på att spela Trombon. Foto: Maria Sundell
Gävleborg

Musikinstrument plockas bort i musikundervisningen

Kulturskolorna plockar bort klassiska musikinstrument i undervisningen. Det visar en undersökning som SR Gävleborg har gjort. Ett instrument som nu riskerar att försvinna: klarinetten.

Sveriges Radio Gävleborg har kartlagt kulturskolornas utbud, och intresset för att spela de olika instrument som erbjuds.
Kulturskolorna i Gävleborg vittnar om att färre elever väljer blåsinstrument och klarinett, fagott och oboe är musikinstrument som kan plockas bort i undervisningen.
I Hofors har blåsundervisningen helt upphört. I Sandviken, Gävle och Söderhamn har oboe och fagott försvunnit ur utbudet, och flera kommuner berättar att Klarinetten har ett vikande underlag.
Snart försvinner dragspelet

Dragspel, nyckelharpa, mandolin är andra instrument som fler Kulturskolor i länet plockat bort från utbudet.

När det gäller stråkundervisning är intresset vikande i alla kommuner utom i Gävle, Sandviken, Ockelbo, Söderhamn och Ovanåker. Gemensamt för dessa kommuner - förutom Söderhamn - är att det erbjuds Suzukiundervisning. En metod där föräldrar och barn i 4-5-årsåldern tillsammans går på lektionen. Föräldrarna lär sig grunderna, och kan sedan lära ut till barnen.

- Vi har skickat brev till alla föräldrar som har barn som fyllt fem år, och bjudit in dem till skolan. Det berättar Yvonne Gärd, chef för Sandvikens kulturskola.


Programmet Idol påverkar utbudet

På topp fem-listan hamnar gitarr, piano och sång.
- Det handlar mycket om vilka instrument som syns i media, säger Yvonne Gärd. Nu i och med TV-programmet Idol handlar det mycket om sång.  Det krävs mycket aktivt arbete från Kulturskolorna för att locka elever till alla instrument.
– Idag har ungdomarna ett obegränsat utbud av fritidsaktiviteter, men när det handlar om att lära sig att spela ett instrument måste man lägga ner mycket tid. Det rör ju sig om ett hantverk, säger Yvonne Gärd.  

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista