Gävleborg

Eva kan bli beroende av socialbidrag

Personer som utförsäkras från sjukförsäkringen och inte längre har rätt till sjukersättning riskerar att bli beroende av socialbidrag. I Gävleborg handlar det om 1 600 personer enligt försäkringskassans egna beräkningar. En av dem är sjukskrivna Eva.

Eva har svårt att tro att hon ska komma tillbaka till sitt arbete innan hon förlorar sin sjukersättning:

– Om jag inte har haft arbetsförmåga på sju år tror jag inte att jag kommer att ha 100 procents arbetsförmåga på 18 månader.

Hur skulle det kännas att behöva gå till Socialtjänsten?

– Jag måste ju tänka att jag inte har valt att vara sjuk.

I Gävleborg kan det handla om 1 600 personer som tvingas till socialbidrag, eller försörjningsstöd som kommunerna själva säger, när de inte längre kan få del av sjukförsäkringen.

I Gävle kan det handla om 550 personer. Ett alarmerande antal tycker socialnämndens ordförande i Gävle kommun, Maritha Johansson (v).

– Det är de sjuka som får betala alliansens jobbskatteavdrag, säger Maritha Johansson.

Regeringen utreder just nu hur de utförsäkrades situation ska lösas. Centerpartisten Anders W Jonsson från Hedesunda arbetar med frågan och han menar att de som har utförsäkrats kommer att få hjälp genom den statliga jobb- och utvecklingsgarantin.

– För de som har en kvarstående arbetsförmåga men inte kommer att kunna ta ett vanligt arbete återstår jobb- och utvecklingsgarantin som vi håller på att utveckla, säger Anders W Jonsson.

Men Maritha Johansson har sin bestämda tolkning av varför regeringen har gjort de här förändringarna i sjukförsäkringen:

– Det ser ju bättre ut i sjukstatistiken och det är kanske det alliansen vill åt, men priset få de sjuka betala.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista