Hudiksvall

Upprörda känslor över skolnedläggningar i Friggesund och Njutånger

Elever, lärare och föräldrar är upprörda efter beskedet att högstadieskolorna i Njutånger och Friggesund kan komma att läggas ner. Enligt Hudiksvalls kommun är orsaken till neddragningarna det svikande elevunderlaget.

Matilda Brink går i åttan på Njutångers skola och hon är orolig för hur det ska gå för henne under det sista året på högstadiet:

– Det blir svårare för oss att få bra betyg inför gymnasiet eftersom vi får nya lärare och de vet inte vad vi kan.

Under förra läsåret gick 75 elever på högstadiet i Njutånger och i år är de bara 62. Inom några år kommer elevantalet minska ytterligare eftersom barnkullarna blir allt mindre.

I förskolan är barngrupperna däremot stora, men enligt Hudiksvalls kommun räcker inte det för att behålla högstadieskolorna i Njutånger och Friggesund. Redan till nästa läsår ska eleverna från Njutånger börja i Iggesundsskolan istället.

– När man får beskedet i oktober och det ska ske till nästa höst så känns det lite nödbroms, säger Birgitta Sundell som har jobbat som lärare på Njutångers skola i 26 år.

– För att upprätthålla kvaliteten så ser vi att vi måste flytta samtidigt. Sedan förstår jag att niorna är oroliga, säger Bengt Friberg som är förvaltningschef i Hudiksvalls kommun.

Han ligger bakom förslaget att lägga ner högstadiet i Njutånger och Friggesund. 2,6 miljoner kronor räknar Hudiksvalls kommun med att spara in på nedläggningarna.

Vad som kommer hända med lärarna på skolorna är i nuläget inte klart, men Bengt Friberg tycker inte att eleverna ska vara oroliga för sina betyg.

– Hamnar man i ett läge där elever måste byta lärare måste vi se till att det blir en bra överlämnarsituation där de lärare man har haft mycket tydligt informerar om hur den eleven ligger till. Men för flera elever kommer det säkert inte att betyda nya lärare utan det blir att man byter ort helt enkelt.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista