Söderhamn

Skärpta straff för Söderhamnsmord

Det blev fällande domar i hovrätten på torsdagen för den 33-åriga kvinna och hennes 21-årige pojkvän som åtalats för mordet på kvinnans exman i Söderhamn i januari i år. Kvinnan, som har fyra barn med den mördade mannen, döms till åtta års fängelse. 21-åringen döms till sex års fängelse och ska dessutom utvisas ur landet.

Både den 33-åriga kvinnan och den 31-årige mannen döms alltså till medhjälp för mord, och i och med det skärper Hovrätten tingsrättens dom som kom i augusti. Där friades mannen helt från mordanklagelserna medan kvinnan dömdes till ett års fängelse för skyddande av brottsling.

Att ingen av de båda nu döms för mord förklarar Hovrätten i sin dom med att mycket talar för att en tredje person, som kommit till Söderhamn i sällskap med 21-åringen, kan ha utfört mordet.

Hovrätten konstaterar också att det inte finns någon teknisk bevisning som binder vare sig mannen eller kvinnan till att ha slagit ihjäl den 31-årige mannen med en yxa.

Såväl mannen som kvinnan har nekat till att de varit inblandade. Mannen förnekar att han befunnit sig i Söderhamn, men polisens kontroll av mobiltelefontrafiken visar att hans telefon har använts där under mordnatten.

Men mannens advokat Karl Gösta Myhrberg är mycket förbryllad övar Hovrättens dom.

-Jag är oerhört förvånad. Vi hade inte förväntat oss att hovrätten skulle ändra tingsrättens dom, säger han. 

Och K-G Myhrberg ska nu överklaga domen till högsta domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".