Emil Wästholt, 15-årig bandykille blir expert-kommentator under Sök och Finn från Världscupen på fredag. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
ljusdal

Dags för Ljusdals största evenemang

På torsdagskvällen invigs den 35:e Världscupen i bandy i Ljusdal. Det är en dygnet runt-uppgörelse med mycket rysk och hälsingsk prägel. Sex av de 16 lagen är ryska och fyra lag kommer från Hälsingland.

Det är alltså dags för den 35:e dygnetrunt-cupen i bandy som blivit till Exte World Cup - helt sponsrat av ett lokalt företag. Det är Ljusdals största och utan konkurrens mest kända arrangemang där Per-Arne Weglin hållt i trådarna fem år;

-Det är fullt pådrag, säger han, och berättar att mellan 75 och 100 personer till och från är engagerade i förberedelserna av cupen, varav det är en kärntrupp på 25-30 personer.

Bandykillarna Emil Wästholt 15 år och Victor Pege 14 år arbetar med invigning, bär flaggor och har sett många bandycuper:

-Alla så länge jag minns, säger de båda två.

De uppskattar att de kommer att sova 4-5 timmar per dygn så länge cupen pågår, en cup som är mycket viktig för orten, menar de:

-Ljusdal vore ingenting utan bandycupen, bara en liten håla, tycker de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista