Sven provar på att spela trombon. Foto: Maria Sundell SR Gävleborg
gävleborg

Kulturskolan kämpar för återväxten

Länets kulturskolor driver en envis kamp för att locka barnen till verksamheten. För i dagens samhälle där utbudet av fritidsaktiviteter är oändligt är musik och kultur inte längre ett självklart alternativ, det menar Yvonne Gärd, chef för Kulturskolan i Sandviken.

I Sandviken har precis en ny verksamhet startat, Speldosan. Idag har lärarna Anders Ågren och Per Börjesson undervisning i österfärnebo skola.

Speldosan vänder sig till barn mellan 6 och åtta år, och är bara en av flera verksamheter som vänder sig till barn. Syftet är bland annat att barnen ska få bekanta sig med Kulturskolan. Få dansa, sjunga, spela och få prova olika instrument.

I Sveriges Radio Gävleborgs kartläggning av kulturskolorna vittnar flera kommuner om ett ökande intresse för stråkinstrument. Men det gäller främst de kommuner som erbjuder suzukiundervisning, till exempel Ovanåker, Gävle, Ockelbo och Sandviken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista