Gävleborg

Minst 100 ska bort från landstinget

Minst 100 anställda inom landstinget ska bort när pengar ska sparas. Det spår landstingsdirektör Svante Lönnbark. Det handlar alltså om ännu tuffare tag för de divisionschefer som är kvar i organisationen. I torsdags sparkades divisionschefen för Operation, Gunnar Jansson, efter att inte ha klarat sparkravet på 20 miljoner kronor.

– Jag gissar att vi behöver minska antalet anställda med minst 100 personer, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Landstinget behöver spara cirka 140 miljoner kronor de närmaste tre åren och enligt landstingsdirektör Svante Lönnbark kommer de som måste lämna sina jobb få reda på det innan årets slut.

Men det råder oklarheter över vilka det är som måste lämna sina jobb eftersom lanstinget inte kommer att lägga något varsel innan personalen blir uppsagd.

– Anställningsavtalen gör att varsel inte är aktuella. Det är mer fråga om en kontrollerad anpassning av personalen och där ingår uppsägningar som en del.

Du menar att det blir arbetsbrist?

– Ja man blir helt enkelt uppsagd om det inte finns en tjänst att gå till.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista