Alfta

Lågkonjunktur drabbar verkstadsindustrin

Nu drabbas stora delar av verkstadsindustrin av varsel och omställningar i produktionen på grund av lågkonjunkturen. Ett av dom företag som fortfarande går bra, men ändå har valt att ändra strategin för nästa år, är CC System i Alfta i Hälsingland.

Först var det fordonsindustrin, sedan deras underleverantörer inom verkstadsindustrin - och nu drabbas alltså stora delar av verkstadsindustrin av lågkonjunkturen.

En inbromsning för branschen som kom oväntat hastigt för många företag.

Beredda på sämre tider
Peter Lageson är tillträdande vd för det högteknologiska verkstadsföretaget CC System i Alfta i Hälsingland som tillverkar datoriserade styrsystem till skogsmaskiner och andra tunga fordon.

220 anställda
Företaget har sammanlagt 220 anställda - främst i Sverige men också i Finland och Malaysia och startades i samband med den finansiella krisen i början av 90-talet då det traditionella skogsmaskinföretag som fanns på orten tvingades slå igen.

Dragit lärdomar
Vis av erfarenheten har CC System valt att sprida riskerna och arbetar mot flera olika branscher - något som visat sig klokt när lågkonjunkturen nu slagit till mot branschen - och för att vara på den säkra sidan har man också snabbt ändrat planeringen för nästa år.

– Just nu genom att vi bygger beredskap och flexibilitet genom att arbeta med övertid, jobba med visstidsanställningar och jobba med underleverantörer så vi inte bygger på oss onödig kapacitet under den här perioden.

Snabb vändning
Per-Ola Häggblom vid kretskortsmaskinen är en av de som jobbar på CC System. Och precis som de flesta andra är han överraskad av branschens snabba svängning

– Det kom som en liten chock att det skulle vända så fort. Plötsligt kan det drabba oss här i lilla Alfta.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista