Friggesund

Åtta års fängelse för 34-åringen

På fredagseftermiddagen kom domen mot den 34-årige man och den 24-åriga kvinna som åtalats för mord på en 22-årig man i Friggesund i Hudiksvalls kommun i början av juli i år.

Nu har den 34-årige man och den 24-åriga kvinna från Friggesund i Hudiksvalls kommun fått sina domar för mordet på en 22-årig man i somras.

Hudiksvalls tingsrätt har funnit att båda är skyldiga till mordet. Och mannen får åtta års fängelse och kvinnan, som i en utredning stämplats som allvarligt psykiskt störd, döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Får också betala skadestånd
De ska också betala skadestånd på sammanlagt 300 000 kronor till den mördade 22-åringens anhöriga.

Det var den 5 juli i år som den  22-årige mannen tog sig in via balkongen i parets lägenhet i Friggesund.

22-åringen ska ha varit ute efter droger, tabletter liknande morfin, som han tidigare fått genom 34-åringen.

Upprepade hugg
Enligt tingsrätten har paret gett sig på 22-åringen. De har huggit honom ett 20-tal gånger med kniv och slagit honom med en järnkonsol i huvudet.

Kvinnan har erkänt att hon utdelat två knivhugg och mannen att han slagit 22-åringen med järnkonsolen. Men båda menar att de försökt försvara sig själva – alltså handlat i nödvärn.

Inget nödvärn
Hudiksvalls tingsrätt anser däremot inte att paret handlat i nödvärn. Visserligen har paret haft rätt att försvara sig mot inkräktaren men det övervåld som förekommit tyder på att det var ett rent överfall och en hämndaktion för att 22-åringen tagit sig in i lägenheten. Paret har inte heller visat någon ånger.

Domen kan överklagas till hovrätten senaste den 14 november.

Christine Odén
christine.odén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista