Roger Hedlund är ordförande för Sverigedemokraterna Gävleborg. Foto: Scanpix
Gävle

Motdemonstration när SD anländer?

I helgen kommer ett hundratal sverigedemokratiska kommunfullmäktigeledamöter till Gävle, men de välkomnas inte av alla. Vid andra möten i Sverige har partiet mötts av motdemonstrationer – och även i Gävle väcker sammanträdet starka känslor.

I Gävleborgs län har Sverigedemokraterna platser i kommunfullmäktige i Bollnäs, Gävle, Söderhamn och Nordanstig. Det är ett kontroversiellt parti, som redan från början väckte protester från de andra partierna. Och i helgen samlas alltså sverigedemokrater från hela landet i Gävle för att komma överens om politiska riktlinjer.

”Säger mer om vänsterpartiet”
Roger Hedlund är distriktsordförande för Sverigedomkraterna i Gävleborg:

– Det visar bara vilken syn som vänsterpartiet har på offentliga möten i ett demokratiskt land. Vi har inga indikationer på att det ska bli problem på det här mötet.

Men partiet väcker fortfarande starka känslor och Björn Öberg, ordförande i vänsterpartiet Gävle, är kritisk till att de samlas:

”Sorgligt parti”
– De är ett sorgligt parti som driver politik utifrån missnöje, på så sätt är det sorgligt att de kommer hit.

Från polisens håll är väl medveten om att det kan bli motdemonstrationer, även om man just nu inte har några indikationer på att några planeras.

Och det var inte bara från politiskt håll sverigedemokraterna stötte på motstånd när de bestämde sig för att hålla konferensen i Gävle.

Svår gränsdragning
Mikael Junger är VD på Clarion Hotell där konferensen ska hålla rum:

– Det är jättesvårt att välja vilka gäster vi ska ha, här skulle vi vilja ha hjälp av vårt branschorgan att sätta gränser.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".