1 av 2
Bussturerna i Bollnäs går nu var 30:e minut. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
2 av 2
Lilith Mårdenkrans åker ofta med bussen.
Bollnäs

Tätare turer har ökat bussåkandet

I Bollnäs har fler och tätare bussturer ökat resandet med kollektivtrafiken. I samband med höstens skolstart infördes halvtimmestrafik på alla stadsbussarna. För boende på Granberg blev det stora förändringar där det var mycket glest mellan turerna tidigare.

– Det är jättebra, jag hade inte flyttat tillbaka till Granberg om det inte hade varit så här med bussarna, säger Lilith Mårdenkrans.

Utnyttjar du det här ofta?

– Absolut. Men en sak som inte är bra är att det går lite bussar på lördagar och inga på söndagar. Vill man att folk ska ta buss istället för bil kan man ju inte bli sittande hemma på söndagar.

Resandet har ökat
I och med skolstarten i höstas infördes halvtimmestrafik på alla stadsbussar i Bollnäs.

Under september ökade antalet resande med 36 procent jämfört med samma månad förra året, men det är ändå långt ifrån fullt på bussarna.

– Slår man ut det på hela dagen är det inte fullt på något vis men vissa tider på dagen är det ju packat i bussarna och då får man till och med köra förstärkning, säger busschauffören Lennart Grääs.

Gratisvecka
Under den kommande veckan är det måndag till fredag gratis att åka med bussen i Bollnäs för att locka fler att åka kollektivt, berättar Clas Olsson som är planeringssekreterare på Bollnäs kommun:

– Det är ett sätt för oss att marknadsföra stadstrafiken.

Får de som redan har köpt månadskort någon kompensation?

– Vi kallar det här för en prova på-vecka för att ge de som inte åker en uppmuntran att åka buss, men de som redan har kort kommer inte att kompenseras.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista