Ljusdal

Ungdomar i Ljusdal ska bli delaktiga

Ett ungdomsråd är på väg att bildas i Ljusdal. Tanken är att involvera ungdomar i politiken och ge dem möjlighet att påverka. Som det ser ut idag är det väldigt svårt för ungdomar i Ljusdal att göra det, säger Birgitta Piippola, elevombudsman i Ljusdal kommun.

– Det måste gå snabbare. Till och med jag som vuxen känner att jag tappar tålamodet och vad gör man då inte som ungdom, säger Birgitta Piippola som är en av dem som jobbar för ett ungdomsråd i Ljusdal.

Ingenting är klart än så länge men hon säger att nämnderna är positiva till förslaget. Det ligger just nu i en beslutsprocess och beslut väntas under hösten.

Enligt förslaget ska rådet tillsammans med politiker ta fram ungdomspolitiska mål och tillsammans med tjänstemän ta fram strukturer till hur man når målen.

Det hela sammanfattas och lämnas över till de olika nämnderna.  En gång om året ska en så kallad hearing göras när man kollar hur långt man har nått i målen.

Enligt Birgitta Piippola finns det intresse bland ungdomarna i Ljusdal för att påverka politiken men att det intresset kvävs.

– Jag upplever att det finns ett intresse bland barn upp till årskurs fyra-fem, sedan slocknar det. Jag tror att det beror på att vi vuxna inte lyssnar tillräckligt bra och inte tar till vara på deras idéer.

Oscar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista