Tre tonårspojkar är åttalde för att ha kastat in en brandbomb på restaurangen Svarte Jägaren i våras. Enligt åklagaren är det ett beställningsjobb av de bägge ägarna. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg.
Gävle

Svarte Jägaren-rättegången avslutad

På tisdagen avslutades rättegången rörande grov mordbrand på restaurang Svarte Jägaren i Gävle i april i år. Tio personer står åtalde för inblandning i brandattentatet.

Det var natten till den tionde april i år som tre pojkar kastade in brinnande föremål genom fönstret till restaurang Svarte Jägaren på Nygatan i centrala Gävle.

Sammanlagt har tio personer åtalats för inblandning i brandattentatet. Däribland de två ägarna, 43 och 46 år gamla, för att ha beställt en mordbrand.

– Enskilda moment och hela bilden talar emot att min klient skulle ha haft något att göra med det här, inte minst att det fullständigt saknas ett motiv för att hitta på något sånt här tok, säger Johan Mellgren som är försvarsadvokat för en av ägarna.

Åklagaren Mikael Hammarstrand yrkade i sin slutplädering från i fredags på att de båda ägarna ska dömas till nio års fängelse vardera. Han yrkade även på nio års fängelse för den 35-åring som ska ha gett de tre pojkarna pengar för att utföra attentatet.

De tre pojkarna menar åklagaren ska dömmas till mellan två till fyra års fängelse.

– Jag tycker att advokaternas slutpläderingar var förhållandevis bleka, säger åklagaren Mikael Hammarstrand.

Domen meddelas den elfte november.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".