1 av 2
Under de senaste åren har allt fler patienter fått åka ambulans. Foto: Scanpix
2 av 2
Hans Sjöström från Bollnäs.
Gävleborg

Ambulanstransporter ökar kraftigt

Antalet ambulanstransporter har ökat kraftigt i Gävleborgs län under de senaste åren. Sedan 2006 så har transporterna mellan Bollnäs och Gävle ökat med 40 procent.

Hans Sjöström från Bollnäs har en handikappad son som är 42 år. Vid två tillfällen på ett och ett halvt år har hans son drabbats av blödande magsår vilket resulterat i två iltransporter från Bollnäs till Gävle sjukhus.

– Under den här transporten som är en dryg timme så tänker man många många gånger om han kommer klara det här, säger Hans Sjöström.  

Kirurgen stängdes
Sedan 2006 har antalet akuta ambulanstransporter, så kallade prio-ett-transporter, från Bollnäs till Gävle ökat med över 40 procent. En starkt bidragande orsak till det är att man stängde kirurgakuten på Bollnäs sjukhus under 2006.  

Men ambulanstransporterna har också ökat generellt, både i länet och i hela landet, säger Roger Westerlund som är vårdenhetschef för ambulanssjukvården i Gävleborg. 

– I vårt län kan man se några förklaringar, dels är det hur SOS-alarm prioriterar, har man gjort förändringar i larmdirektiven där så slår det direkt på antalet transporter, det har också att göra med hur sjuk befolkningen är och vilken åldersstruktur befolkningen har, säger Roger Westerlund.  

Transporterna kommer att öka 
I framtiden kommer troligtvis ambulanstransporterna att öka ytterligare vilket kan leda till att ambulansflottan i Gävleborg måste byggas ut.

– Just nu ligger vi ganska nära av vad vi klarar av inom ambulansverksamheten, och det är klart att patienterna får åka mer ambulans i dag jämfört med ett par år tillbaka, säger Roger Westerlund. 

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista