Lillemor och Bosse Cederlöf hade bokat en resa till Kanarieöarna med Sterling. Foto: Christine Odén SR Gävleborg
Gävle

Biljetter värdelösa efter konkurs

Uppdaterad 16:50
Det danska lågprisflygbolaget Sterling lämnar på onsdagen in sin konkursansökan. Ett stort antal resenärer står nu med värdelösa biljetter sedan bolaget ställt in alla flygavgångar. Två av de drabbade är Lillemor och Bosse Cederlöf i Gävle.

Paret Cederlöf hade bokat en resa till Kanarieöarna i januari.

– Det har ju förstört hela vår planering, att man har någonting att se fram emot, säger Lillemor Cederlöf.

Enligt danska tidningar berörs mellan 30 000 och 40 000 kunder. När Bosse Cederlöf fick beskedet undersökte han direkt om deras försäkringar kan täcka kostnaderna.

– Just nu verkar det inte finnas mycket hopp att få tillbaka de här pengarna, säger Bosse Cederlöf.

Hur många resenärer som blivit strandsatta utomlands är oklart. Flygbolagen Norwegian, Fritidsresor och SAS har lovat att hjälpa till.

Passagerare som köpt sina biljetter via Sterlings hemsida kommer inte få några pengar tillbaka, skriver förtaget på nätet.

Men under dagen har det kommit flera lugnande besked till oroliga kunder. Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken lovar att de kunder som köpt en biljett med deras kontokort kommer att få hjälp att reklamera resan, och därmed få pengarna tillbaka.

För de som köpt sin resa via en resebyrå gäller resegarantin och de som köpt resan med kreditkort är också skyddade.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".